portfolio

bbc lávka pro pěší

návrh lávky pro pěší

Lávka pro pěší spojující jednotlivé budovy v administrativním centru BBC více

Geometrie lávky vychází z oblouku o poloměru 92m, poskládaného ze šesti přímých segmentů. Hlavní nosník je pnutý vždy mezi dvěma poli přímo, zatímco mostovka se nad každým polem zalomí. Tím vzniká cik-cak dojem vybočující páteře. Okraje jednoho pole mostovky a spodní příruba hlavního nosníku jsou pospojované 15 liniemi příčných žeber, které tak tvoří při pohledu na spodní nivó lávky vlnící se zborcenou liniovou plochu. Stejný princip je zopakovaný pro sloupky zábradlí, ovšem v opačném gardu. Tento princip je zopakován třikrát, proto má lavka rozvlněné „břicho“. Nosné pilíře jsou z důvodů rozkročení a obkročení složité situace v parteru pod lávkou rozkročeny jako nohy. Lávka je v podélném směru téměř vodorovná, rozdíl mezi úrovní pochozí plochy lávky BBC a plata Filadelfie je cca 9cm. Cestu chodcům bude zpříjemňovat několik travních záhonů (počítá se i s umístěním několika laviček). Ve večerních hodinách bude lávka osvětlena čtyřmi liniemi osvětlení. Umístěním osvětlení v madle zábradlí a ve ztužujícím okraji mostovky a jeho směrováním podél okrajů žeber chceme zdůraznit dělení lávky žebry a jejich vlnění.

  • místoŽeletavská a Vyskočilova ulice
    Praha 4 - Michle
  • rok2011
  • investorBB Centrum
  • autorJan Holna, David Macháček
  • spoluprácefalse
  • fotografie/vizualizaceCyrany
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě