portfolio

cherubín I

novostavba administrativního objektu a sportovní haly

Dvě minuty chůze od křižovatky Anděl v centru pražského Smíchova má přistát další nebeská bytost - Cherubín. Někdejší blok na nároží Plzeňské je ze západní strany přeťat portálem tunelu Mrázovka a navazující mostní propojkou se Strahovským tunelem. Naším cílem bylo torzo bloku dokončit do podoby uzavřené struktury. K tomuto účelu nám posloužila několikrát zalomená prostorová stuha. více

Jednoduchý hmotový princip tohoto řešení je založen na práci se zalamováním jednoho kompaktního objemu. Ten výškově nejprve naváže na štít budovy v ulici Na Zatlance. Nad hlavní nástupní plochou před objektem vytváří smyčku či vlnu a dává tím vzniknout krytému vstupnímu předprostoru o výši čtyř podlaží. Směry zalamování hmoty reagují na směry přítomné v území – tzn. uliční čára Plzeňské, její zalomení směrem k portálu strahovského tunelu a směr přemostění mezi tunely. Pět podlaží vysoký „překlad“ nad vchodem vytváří monumentální bránu a zároveň nechává nahlédnout do upraveného prostoru vnitrobloku. Dynamiku navíc dodává celé kompozici práce s vykloněním některých hran – zejména směrem k mostu a nad ulicí Kováků. Do jediné hmoty jsou zde integrovány kancelářská budova a těleso sportovní haly. Navržený objem se tak dostane až k západnímu slepému štítu gymnázia, kde je komunikačně propojen se školou. Budova má po vnější obalové ploše nosný plášť tvořený sítí diagonálních prutů. Ty mají funkci jak konstrukční (nad vstupem tvoří Vierendelův nosník) tak částečně funkci slunolamu, Teprve za touto opticky výraznou vrstvou se skrývá zasklení. Naopak plášť „vnitřních“ partií orientovaných do dvora je hladký, celoskleněný – strukturálně zasklený. Nástupní prostor k ulici Plzeňské v sobě přirozeně soustřeďuje veškeré vstupy do budovy (obchod-služby v přízemí budov i nástupní lobby pro obě křídla kancelářské budovy). Kancelářské prostory jsou koncipovány jako standardní trojtakt s možností halových i jednotlivých kanceláří v krajních traktech a servisních prostor ve středním traktu. Sportovní hala školy, která je součástí a zároveň podmínkou záměru je částečně zapuštěna do suterenu. To umožňuje, aby v partii nad halou proběhla ještě dvě kancelářská podlaží.

  • místoPlzeňská / Kováků
    Praha 5 - Smíchov
  • rok2007
  • investorCIG a.s.
  • autorPetr Burian, Jan David, Richard Doležal, Pavel Uttendorfský
  • spoluprácefalse
  • fotografie/vizualizaceJan Cyrany
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě