portfolio

štěpánská 47

rekonstrukce a nástavba kancelářské budovy

Nárožní budova je příkladem poměrně kvalitní modernistické architektury přelomu 60. a 70. let. Pro zadavatele a vlastníka - městskou část Praha 1 - měl její adaptací vzniknout veřejně přístupný objekt pro umístění složek samosprávy a státní správy. V nejvyšším podlaží nabízejícím fascinující výhledy na střešní krajinu historického města byla zamýšlena velkorysá prostora pro zasedání zastupitelstva. více

Vnější vzhled budovy bude částečně ponechán v původních repasovaných formách (boční části balkonů, spodní tmavý sokl, uskočená zděná část). Ovšem zároveň na původní design pláště naším návrhem reagujeme, dotváříme jej a v takto novodobě doplňovaných částech přetavujeme do abstrahované formy. To znamená, že jak vertikální členění závěsové fasády, tak horizontalitu západní části pláště do ulice V jámě, transformujeme do rastru nepravidelně kladených stínících hliníkových lamel. Tato předsazená vrstva definuje tvar – obálku, za ní se odehrává ostatní – okna, parapety, terasy. Budova tím neztratí původní tektoniku a logiku členění a přitom získá jednoznačnou a soudobou novou vrstvu. Tvarování nástavby, její vložení mezi ponechané objemy vertikálních komunikací, napomáhá vizuálnímu odlehčení stavby. Odražení pláště vertikálním hliníkovým systémem stínění v kontrastu s tmavým podkladem zasklení a parapetů odlehčuje celou stavbu. Nový plášť tvoří protiváhu k pevné fasádě. Vertikální stínění nové fasády je přetaženo až před sál zastupitelstva. Moderní vzhled fasády prezentuje nový typ úřadu - dojem jednoduchosti, transparence a jeho komunikaci s klientem. Rozsah zvýšení posledního patra (tedy v partiích, kam situujeme jednací sál zastupitelstva) úzce souvisí s vnitřní dispozicí. Benefitem nově pojatého zastřešení je dispozice bez vnitřních podpor, vyšší světlá výška interiéru a centrální světlík. Rovněž racionální tvar dvojpodlažní nástavby nad západní partií domu umožní dobré využití vnitřních prostor a jejich výhodné dispoziční členění. Poslední patro jednací místnosti i z velké části obě podlaží západní nástavby vybízí k atraktivním pohledům na Prahu a Pražský hrad. Exteriér ochozu v posledním patře (vzhledově a materiálově pojat stejně jako interiér) je chápán jako další rozměr interiéru stavby. Novému využití pro veřejně přístupnou radniční budovu výborně vyhovuje původní členění komunikačních prostor s velkorysým schodištěm a prostornými komunikačními halami s přirozeným denním osvětlením, které studie zachovává. Z těchto hal pak budou přístupny pobytové chodby s kancelářemi jednotlivých odborů. Toto uspořádání přispívá k snadné orientaci návštěvníků v budově. Důraz je kladen na umožnění přístupu denního světla do hloubky dispozice. Tato deviza samozřejmě napomůže rozvinout veřejný, vstřícný a srozumitelný charakter „veřejnosti“ budovy úřadu. Velmi důležitým místem komunikace s veřejností je informační hala, která zabere největší část přízemí ze strany Štěpánské ulice. Jedná se o velkorysý vzdušný otevřený prostor, který příchozího návštěvníka přes „přepážkovou halu“ nenásilně dovede ke hlavní vertikální komunikaci. Celý koncept funkčního využití je rozdělen do tří základních dispozičních částí. Jsou to provoz zmíněné hlavní haly pro veřejnost v přízemí, v dalších patrech blok kanceláří jednotlivých odborů a v posledním patře prostor pro zasedání zastupitelstva (včetně zázemí) a část se separátními menšími jednacími místnostmi. Nově vzniklý hlavní zasedací prostor radnice symbolicky nabídne (vzhledem k poloze a výšce budovy) panoramatický výhled přes střechy Prahy 1.

  • místoŠtěpánská 47
    Praha 1 - Nové Město
  • rok2011
  • investorMěstská část Praha 1
  • autorPetr Burian, Pavel Uttendorfský
  • spoluprácefalse
  • fotografie/vizualizaceNeovisual
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě