portfolio

u kunratického lesa

novostavba administrativního objektu

Soutěžní návrh administrativní budovy na rohovém pozemku u kruhového objezdu naproti OC Chodov. Zástavba předmětného pozemku moderní kancelářskou budovou při splnění všech regulačních podmínek, ekonomických a ekologických aspektů. více

Poloha pozemku na vyvýšené ploše poblíž velkého kruhového objezdu je výborná z hlediska jasné viditelnosti projektu. Tato poloha (navazující na jednoduchou, pravoúhlou, sídlištní strukturu tvořenou víceméně fádními objekty) přímo vybízí k tomu, stát se vizuelním centrem, jakýmsi orientačním bodem. Organicky tvarovaná, šikmo „seříznutá“ hmota stavby bude jasně videtelná a identifikovatelná jak při jízdě autem, tak při cestě pěšky od Metra. Zároveň jasně vymezí mezi sebou a přilehlými objekty „městský“ prostor jakéhosi vstupního náměstí. Do tohoto prostoru se budova obrací „čelem“, je zde orientována vstupní lobby a vstupy do restaurace. Oválný půdorysný tvar zároveň ve svém okolí nepřekáží a respektuje veškeré existující trasy v území, které ho jakoby „obtékají“. Budova dostala zmíněný oválný tvar s vnitřním atriem. Kancelářské prostory jsou umístěny podél vnější i vnitřní fasády. Šikmé seříznutí budovy není na úkor efektivity - kromě toho, že dává hmotě stavby potřebnou dynamiku, umožňuje optické otevření vstupní lobby přes 2 podlaží a vytváří tak jasné čelo objektu. Poslední (plochou cca poloviční) podlaží naopak získává na severní straně velké terasy skryté za atikou. V nejvyšší části (nad hlavním vertikálním jádrem) jsou zapuštěné v okolní zeleni technologie, které musí být umístěny na střeše (jsou tak skryty v jakémsi vlastním „atriu“) a dojem kompaktní zelené střechy není ničím narušen.

  • místoU Kunratického lesa
    Praha 4 - Chodov
  • rok2013
  • investorSkanska a.s.
  • autorJiří Hejda, Robin Muller, Ľubomíra Gallová, Tomáš Herle
  • spoluprácefalse
  • fotografie/vizualizacefalse
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě