portfolio

ziba muzeum současného skla

Konverze bývalé banky v moderní muzeum s galerií současného skla a sklářského designu. více

Reprezentativní bankovní dvorany budou nově využity jako výstavní prostory pro velké exponáty a kavárnu pro návštěvníky. Suterén je věnován zážitkovým interaktivním expozicím. Koncepcí výstavních prostorů v hlavních patrech muzea jsou vložené prostorové boxy, kterými bude návštěvník procházet jednotlivé expozice, které tak budou mít vizuální nezávislost na historickém prostředí původních interiérů. V zadní části objektu v ulici Nekázanka vznikne bytový dům, v jeho přízemí přes dvě podlaží sklářská dílna pro veřejná představení. Součástí hlavního domu do ulice Na Příkopě budou ve vyšších podlažích kancelářské prostory, v přízemí pak obchody a z Nekázanky přístupná restaurace. Popis hlavního objektu Náročně vybavená palácová stavba, původně určená jako sídlo Zemské banky, je situovaná na exponované nárožní parcele mezi třídou na Příkopě a ulicí Nekázanka. Budova postavená ve dvou stavebních etapách mezí lety 1894 - 1896, se řadí k nejvýznamnějším raným realizacím známého českého architekta Osvalda Polívky. Polívka po předešlé úspěšné spolupráci s arch. Ant. Wiehlem (Spořitelna královského hl. města Prahy), zvolil pro bankovní palác neorenesanční sloh, s četnými reminiscencemi na domácí renesanční architekturu. Zejména v plastické ornamentní výzdobě se objevují prvky, které o několik let později zdomácněly v architektuře secesního slohu. Důležitým, a pro Polívku charakteristickým znakem je vytříbená barevnost interiérů i exteriérů budovy. V exponované části průčelí použil navrhující architekt mozaiky kontrastující s kamenným obkladem, polychromní je i štuková dekorace charakteristické lunetové římsy a další plastické detaily. Na konci prvého desetiletí 20. století získal objekt hmotově odpovídající protějšek v budově čp. 857/II na druhém nároží Nekázanky, vyprojektované rovněž arch. O. Polívkou Základní koncepce dispozičního a hmotového řešení Suterénní prostory objektu A a B jsou vyčištěny od nepůvodních vestaveb a konstrukcí. Dochází k uvolnění půdorysu a k racionalizaci prostorového a funkčního uspořádání pro výstavní potřeby. V budově jsou doplněny funkce výstavní, obchodní a restaurační. Většina technologického a skladového zázemí je umístěna v suterénních prostorech v zadní části objektu B a částečně objektu D. V přízemí objektu A a B jsou umístěny vstupní a rozptylové prostory muzea společně s minimální kavárnou a obchodní plochy v návaznosti na ulice Na Příkopě a Nekázanka. Obchodní jednotky jsou také realizovány v otevřených prostorech původních trezorových místností. V objektu D se v přízemí nachází převýšený patrový prostor sklářské dílny. Ve 2.NP v místě bankovní haly je navržena vstupní část expozičního okruhu, která nechá vyniknout bohatě zdobnému interiéru původní haly včetně monumentálního nástupního schodiště. Interiéry objektu A budou odborně očištěny či restaurovány. V čelní části objektu A směrem do ulice Na Příkopě jsou ponechány administrativní plochy, kde je nově vložen obslužný výtah spojující 1NP až 5NP. V nadzemních podlažích 2NP a 3NP jsou výstavní plochy. Všechny úrovně výstavních prostor jsou spojeny eskalátorovou halou, její vznik vynucuje výškové posunutí světlíku ve dvoraně objektu B. V podlažích 4NP – 6NP jsou plochy administrativy (i nové využití ploch respektuje původní funkce). Objekt D je v návrhu řešen částečně pouze v přízemí a 2NP. Na rozhraní objektů B a D je vloženo nové únikové schodiště. V místě stávajícího nákladního výtahu ve dvoře je prodloužena trasa výtahu do 5NP. Fasády Historické fasády uliční i dvorní jsou obnoveny. Na hlavní historické severní fasádě do ulice Na Příkopě jsou v krajních osách obnoveny a replikovány původní historické vstupy do obchodních jednotek dle dobových fotografií a plánů. Po bocích hlavního centrálního vstupu jsou realizovány nové vstupy, které členěním a materiálovým řešením nekonkurují fasádě a historickým prvkům, respektující barevné, materiálové a tvarové řešení všech navazujících prvků a detailů. Vstupní prvek/ prvky a označení budovy nejsou předmětem návrhu a budou po dohodě se zástupci NPU diskutovány v dalších projektových fázích samostatně. Vstupy do objektu D byly realizovány v r. 2014 společně s obchodními jednotkami do ulice Nekázanka. Vjezd do objektu pro zásobování a parking využívá stávající vjezd a zůstává beze změn. Dvorní fasády zůstávají tvarově beze změn. Pouze část původně exteriérové fasáda dvorany v objektu B se s výškovým posunutím světlíku stává fasádou interiérovou. Veškeré prvky fasády a návazné prvky zůstanou zachovány včetně okenních výplní mimo dva prostupy nutné k propojení eskalátorové haly a výstavních prostor v 3.NP. Prodloužení trasy nákladního výtahu ve dvoře mezi objekty B a D je realizováno jako jasně odlišitelný nově vložený objekt technicistního charakteru, který materiálově ani tvarově nekonkuruje a neznehodnocuje původní historické fasády.

  • místoNa Příkopě 20
    Praha 1 - Nové Město
  • rok2015
  • investorPříkopy Property Development, a.s.
  • autorJiří Havrda, Gabriela Šatrová, Pavel Šefl, Richard Doležal
  • spoluprácePetra Gletová, Zuzana Kováčiková, Michal Papež, Ondrej Pleidel
  • fotografie/vizualizaceJan Cyrany
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě