portfolio

footbridge in bb centre

footbridge

A footbridge connecting buildings in the BBC office complex more

The geometry of the footbridge is based on an arch 92 meters in radius consisting of six straight segments. The principal beam always spans straight between two fields while the bridge floor breaks over each field. A zigzag effect of a swerving spine is created this way. Edges of one field of the bridge floor and the bottom flange of the main beam are connected by 15 lines of lateral ribs this way establishing a wavy linear skew surface if looking at the lower surface of the footbridge. Balusters follow the same principle, yet in the opposite direction. This principle recurs three times; this is why the footbridge has a wavy ´belly´. The load-bearing pillars straddle bestriding the complicated streetscape situation below like legs. Several grass beds will make ones walk more pleasant (several benches are also reckoned with). The footbridge will be illuminated by four lines of lights at night. By placing lights in the handrail and the bracing edge of the bridge floor, and pointing them along the rib edges we want to emphasise the footbridge’s ribbing and waving.

  • addressŽeletavská a Vyskočilova ulice
    Praha 4 - Michle
  • year2011
  • investorBB Centrum
  • design teamJan Holna, David Macháček
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsCyrany
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map