portfolio

lesy čr

new administrative centre

Where should one look for Lesy? In a forest, naturally! Our design totally harnesses the proposed location on the conceptual level. A place on the border of the city and nature surrounded by forest on three sides. That is why we selected the structure of a production forest as the primary symbolic analogy. This visual metaphor can, among others, allow for an unambiguous identification of the object when it is presented in front of the visitor’s eyes as the principal object of care Lesy ČR Co. is responsible for. It is, however, not only the building evoking the character of a natural environment but the entire space of its close surroundings. That is why an oak grove and the adjacent forest park dominate instead of parked cars here. The building itself, its materialization, efficiency, and environment it is placed in tell one common story: a story of responsible, efficient, and ecology-driven landscape management. more

The volumetric design builds on the concept of an analogy with a commercial forest with an office building inserted into its regularly irregular structure. Massive trunks establish the spatial equivalent of a pattern all of us do know so well. Trunks are the vertical frame of the superstructure at the same time. This way, they are a simple ´product placement´ of the most important commodity the company trades. A building hidden in the ´forest´ can cut any shape in it in fact – it seems logical to us that it is as irregular as a forest in the country can be. The light and sunshine are filtered through branches – symbolised as a lightweight honeycomb pergola. When we contemplated about a proper definition of this way re-told forest, the abstracted outline of the territory of the Czech Republic crossed out minds. A hint; a semantic superstructure of the main concept unambiguously based on the idea of labouring with massive trunks as an analogy with a forest. In fact, we were surprised how organically this outline matched the shape of the developable site – even more so, we could meet the correct orientation to cardinal points. Everything not needing much daylight is hidden underground – into a concrete base. The sloping ground is used to bring daylight into the ancillary non-office rooms through a perforated exposed outer wall from the north. The concept of landscaping, surfacing, and green areas near the building closely relates to the visual concept. The entering into the building should be a pleasing experience. The sloping terrain and the pedestrian zone allows to work with (running and still) water, combine slightly different characters of the greenery on each side, prompts to install 3D pieces of art. The geometrically precisely modelled slopes are sliced through by no less exact cleavages of the entries into the car park. A widened throat with benches around a small water pool is in front of the entrance. An iceberg from which a forest grows up is fixed in the mound exposed only to the south where the entrance is. It is much better legible on the north side. Platforms cut into the slope are used as front gardens to the canteen, wellness, and facility manager’s flat here. The border between the building and the forest park is very tiny, naturally erased by growing trees. The forest is connected to the building by a clay macadam path leading on the roof of the parking via a staircase to the vestibule of the entrance lobby. The accommodation section of the building is similarly accessed from the exterior.

  • addressPřemyslova 19
    Hradec Králové
  • year2017
  • investorLesy ČR
  • design teamPetr Burian, Lucie Feldová, Veronika Kommová, Ondřej Kuptík, Lucie Němcová
  • collaborationLand05
  • photographs/visualizationsVize
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map