portfolio

obecní dvůr

revitalization and addition

Obecní dvůr is an architecturally valuable complex consisting of several farm buildings from the 17th century located at Staré Město pražské (Old Town). It is a group of buildings of a different age, most of them Baroque and Classicist with several preserved Gothic elements. Jaroslav Foglar placed his novel called Stínadla here. more

Obecní dvůr as such was established close to Anežský klášter (cloister) around the end of the 15th century. The first recorded function of Obecní dvůr was stables and a shelter for carriages owned by the Old Town (Staré Město pražské) (four Baroque stables, two of them preserved until today). Another function was related to it such as, for example storing of hay, pasturage, carriages, and coal). First records about Obecní dvůr appeared in the 1920s when it had other functions – the so-called fire brigades gathered here consisting mostly of members of the blacksmith, locksmith, and campanology guilds – those trades that encountered fire most often during their work. Firefighters remained based here until the capacity of Obecní dvůr became insufficient, i.e. until 1926. Source: Wikipedia The greater part of the existing development in Obecní dvůr consists of low-rise buildings from the 15th – 18th century covered by Mansard roofs and a higher building from the mid 19th century with its three aboveground stories still fitting in the historically stabilised urbanistic framework. Improper is the disturbing dead gable wall and a robust volume of the house from the 1930s that lingers here as an unfinished trace of a massive slum clearance of the Old Town. A new building is designed on the gap site next to the building mentioned above; by its proportions and a simple mass stepping back down inwards of the block it thus establishes a transitional link between the higher end of the block and picturesque low historical buildings. Materials used for this new building are engrained plasters on walls and wood for windows; terraces are partly covered by green. An archaeological survey was conducted in the central area of the courtyard. The yard’s surface will be adjusted to the historical level and then paved using old stones. The central area will be planted with a pattern of trees in the cobblestone pavement covered with cast-iron grates; the existing tree of heaven will be preserved here. Architecture The function of the modernised buildings will be mostly retail or services, and several flats will be built on the ground floor. Flats occupy the remaining stories. The principle of all interventions to the existing parts of the compound is to follow detailed knowledge of the structural-historical condition of these buildings whether it is the Building Survey Report (PhDr. Líbal) or future surveys of renders and archaeological test pits. This basic entry consideration results in the need to correct the process of developing next design stages permanently according to the results of surveys and respect or give priority to their results when implementing the new housing function into the existing structural organism. The new flats in the existing buildings will meet all user requirements on modern housing while respecting the discovered original layout and building-in materials used in historical periods (wooden casement windows, Spanish tiles, soft lime plasters, lime façade paints, historically documented dormers (Langweil), etc. There are dormers and windows in the roof following the documented historical condition. The new house is a modern, simply shaped building with fine details of classical or French windows, hand-made wrought railing on balconies, and engrained plastered walls; it is enriched by terraces covered with green. The new building is integrated into the complex as a cover to the adjacent higher building following its horizontal arrangement of stories and stepping down to the internal courtyard towards the existing buildings. There is a resident parking garage for 50 cars in the basement. The courtyard is closed to the public, available only to the residents. There are a water pool and grown trees in there. Historical paving is ancient cobblestones embedded in the sand with grass growing among them.

  • addressU Obecního dvora, U Milosrdných
    Praha 1 - Staré Město
  • year2005
  • investorTCP a.s.
  • design teamPetr Malinský, Gabriela Šatrová
  • collaborationMonika Pejsarová
  • photographs/visualizationsfalse
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map