portfolio

regina hradec králové

new congress hotel**** and offices in the place of the Černigov hotel

The Černigov hotel, across the street from the central railway station, with its 45 m became the principal landmark of Riegrovo náměstí in Hradec Králové in the 1970s. The layout and technology of the hotel do not meet modern standards, and it can hardly be modernised. Competition for invited architects with the brief to build a new hotel and an office building was an impulse for us to start serious thinking about the pubic area of the square. The landmark symbolised by the slab building did not vanish in this design; just appeared at a different place. more

No matter how well the ´slab-like´ flat building of the famous Černigov hotel is established in the local setting, some urbanistic-compositional mistakes must be pointed out. Firstly, positioning the hotel at the square omitted the initially considered smaller scale of the area in front of the railway station. This fact relates to the time the hotel was built when the compact block-type city was not in anymore and ´no public space was large enough´. The hotel is located too far away from the railway station today, and the square consequently disintegrates. Černigov stands within a block-type town, but by its configuration (a large raised pedestal surrounded by a residual green no man´s land) it stands as a clear solitary structure. The basis of our selected concept of the material design is respecting the first local regulation and the situation introduced by the dominant building of the railway station. Thus, the first step in our principal was to rehabilitate the footprint of the original block. The key to a dignified opposing to the railway station is setting the front edge of the new building as close to the railway station′ s east front as possible. That is why we try to get our block slightly longer than 100 meters as close to the west border of the developable land as possible. To achieve the maximum in this respect, referring to the irregular course of the west side of the developable land, and due to the completed and irrevocable modifications of the streetscape, we had to remove one part of the block′s volume. A cantilevered ´urban pergola´ of generous dimensions was established this way. It can introduce a unique semi-covered public space with a clear height starting at 11 meters to Hradec Králové. This specific arcade lets daylight in feeding the existing trees while shielding hotel guests and passers-by from effects of adverse weather. Semantically (and not just due to its pitch) the arcade functions as a hypertrophied awning marking the hotel entrance. Nevertheless, the point of gravity and the genuine counterweight to the railway station becomes the very tall volume with guestrooms at the north-west corner of the new block we insert in here. Conceptually, this is a sort of a vertical ´recess´ of the block. The slab containing the guestrooms reaches the same height as the Černigov hotel; it just works with different longitudinal proportions and, above all, rotates the volume by its shorter side perpendicularly to the railway station building. Due to the ´heavy mass´ of the slab containing guestrooms, our block broke along the north-south longitudinal axis and by its seam emphasised the cut between the functions – hotel/offices. We underline the idea of a broken up spatial lace reaching to the sky by the physical character of the envelope. In this particular case, we use the principle of cutting through and loosening the formerly virtually compact mass extruded out from the site or the block if you like. Structuring and hierarchization of surfaces work with distinguishing the outer perimeter skin, the cutting edges, and the inserted grating making the whole structure lighter and fixing the shape of a compact block at those places where we locate the clearing cuts. The cantilevered awning covers all the principal entrances to the hotel (except for the service ones). The main entrance to the hotel lobby is linked to the porte-cochere from the square, and it is sufficiently close to the vertical circulation areas in the hotel part. Catering services, retail units and the entrance to the congress areas are on the hotel’s ground floor. The wellness facilities are connected to the roof garden. All guestrooms are contained in the main slab-shaped volume. The most luxury part is logically on the highest level – the hotel thus provides broad views to the city and its environs. A sky bar is located on the top floor at the east side facing the centre; the sky bar is accessed from a separate staircase via the lobby or directly from the outside. The roof above the horizontal part of hotel facilities plays an important role; regarding the qualities of views from guestrooms, it is designed as an intensive green and using the cuts through the atriums greenery penetrates down to the 1st floor. The office part accessed from the south (or from the north, if necessary) is ´locked onto´ the backbone north-south corridor; this arrangement makes access and construction phasing easier. This part is serviced by two main vertical circulation cores. The layout has plenty of daylight thanks to the straight courtyards cut through; greenery on the bottom of this way established atriums creates a pleasant microclimate. A rentable area for retail and services is allocated on the ground floor of the southernmost wing of the office building facing the main street. Our aspiration was, aside from the need to satisfy the programme and investor′s requirements, that Regina would bring many unusual urban spaces to Hradec Králové and stately complete the generous space of Riegrovo náměstí. key • preserving the icon as a stately counterweight to the railway station • respecting the block / original regulation • better defining of Riegrovo náměstí • unique semi-covered urban space • roof as a green garden

  • addressRiegrovo náměstí 4
    Hradec Králové
  • year2014
  • investorBalvinder, a. s. / CPI Group
  • design teamPetr Burian, Richard Doležal, Martin Prokš, Marek Přikryl
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsNeovisual
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map