portfolio

švédská residence

refurbishment and addition

The land on the south slope of Strahovský kopec (hill) with a suburban villa sufficiently distant from the main street – these were the typical features of the place planned for construction of a complex with luxury flats. more

We conceived our project so that the new parts of the residential complex were built in the place of those original ones (garage, housekeepers house at the entry to the site) or placed screened off by the old houses from undesirable views (the new villa and the existing tenement house). Frankly speaking, another solution was not possible due to the configuration of the land. Minimising the volume and area of the overground parts is critical due to the character of the buildings. That is why we selected a scheme comprising sufficient spaces in the basements integrating the greater part of the back-of-house such as garages and technical rooms. Both the new house and the renovated one will make use of the basement. Centralising the entry roads and their placing below the grade allowed using the usage of the greater part of the land as a garden. The entire complex is divided into three basic parts. The new house connected to the original villa by an underground garage, a small house, originally used as the housekeeper’ flat, and an underground garage. The houses are designed so that surfaced areas are minimised and, on the contrary, green areas used as gardens for individual flats are emphasised. If a flat does not have a garden, a terrace with a breathtaking view of almost the whole of Prague compensates for it. The emphasis on maximum green areas in the complex and a link between the garden exterior and the interior of flats became the main motif of our design.

  • addressŠvédská 6
    Prague 5 - Smíchov
  • year2011
  • investorSATPO Švédská, s.r.o.
  • design teamRichard Doležal, Jan Holna, David Macháček
  • collaborationJana Hanzalová, Hana Němečková, Peter Schmidt, Jitka Šindelářová, Mária Urbanová, Kateřina Vídenová, Tomáš Herle
  • photographs/visualizationsAndrea Lhotáková
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map