portfolio

toner recycling company building

new production plant

When at the beginning of the concept development the client required a billboard at least several square meters in size placed next to it, we answered that we would build a billboard as large as his whole house without extra costs. more

The service centre of the dynamically developing firm is situated on the edge of the town of Poděbrady. The oblong site adjacent to the main road is easily accessible from the D11 motorway. The building was created in the development area in the "green meadow". We attempted to satisfy the client's idea of a simple, functional building, which would be an advertisement for the firm. From this arose the concept of the shell as an ad exploiting the abbreviation of the company logo. The individual sections of the floor plan can be sensed in the mass of the building: sales and warehouse spaces, administrative and reserve spaces for the firm's expansion and company apartment for the owner. The entire building is connected through a central, spinal corridor lit with roof windows, which leads to the individual spaces. Everything is accessible without exposure to the elements. The elongated building is curved by the salesroom and director's office on the second floor, facing the access road to Poděbrady. To the rear of the building, space remained for a "captain of industry's villa", situated untraditionally behind the attic gable on the second floor of the building. The residential part of the apartment with a roof terrace is situated in such a way that a residential, private microcosm is created in this busy street in a more-or-less industrial development, with a view over the Labe valley fields. The facade of the oblong mass gradates by a narrowing of the overhead view and the rise of the steel construction in the area of the glazed salesroom, which is the most open part of the service building. The screening metal mesh of the facade is both an eye-catcher and a sunscreen. The size of the screen was selected to protect but not close off the building.

  • addressChoťánky 180
    Poděbrady
  • year2004
  • investorToner Recycling s.r.o.
  • design teamŠárka Dlouhá, Richard Doležal, Jindřich Ševčík
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsAndrea Lhotáková
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map