portfolio

villa kobylisy

new single family house

The house is built on a sandstone cliff, which lines the valley at the height of around 20m with the low-rise development of old Kobylisy. The construction site offers an unusually panoramic view over the Prague basin. The exceptional nature of this locality is balanced by the insignificant area of the site, which is only 319 m2. more

The vertical line of the new building is slightly rotated diagonally towards the horizontal of the neighbouring villa. The architectonic expression of the house is determined by the composition of 3 prisms, which mutually intersect each other and are distinguished by different colours – dark Pompeii red, dark olive green, and dark grey-purple lilac. Where possible, the colouring of the walls inside the house corresponds to that of the exterior facades. The house has four floors of various height, connected by an interior stairway. The main residential building draws inspiration from Raumplan invented by Loos, with the higher space leading to the garden on the south-western side of the house and the second, lower space containing a kitchen-dining room and the entrance areas. Three children's bedrooms and a master bedroom with bathroom and amenities are located on the upper floor. A study with a library and a terrace is located on the topmost floor. A narrow garden surrounds the house on all sides. It is fenced in and is wider on the southern, valley side, delineated by a boundary wall of face concrete.

  • addressU Školské zahrady 21
    Prague 8 - Kobylisy
  • year2007
  • investorprivate
  • design teamMarkéta Aulíková, Petr Malinský
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsfalse
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map