portfolio

villa in třebonice

new family house

The family house construction estate consists of two minimum lots along K Chabům Street at the south-east edge of Třebonice. more

The site slightly declines southwards, away from the road and the nearby development. The land configuration was an inspiration for the concept of the house encased by compact walls on the north and east towards the road, open with the glazed facade (without windowsills and lintels) southward and westward from where is a beautiful view out to the landscape. Positioning the house near the north and east border enabled to form a compact area for a habitable garden in the southern part of the estate out of sight from the street. The two-storied house consists of three parallel volumes copying the slope contours and the road. The ground floor layout meets the inhabitants' living and social requirements – comprising a ´living hall´ with several direct entrances to the garden and an ´inserted´ kitchen distinct by different materials is the essential component of the ground floor. The ground floor’s floor copies the sloping terrain allowing a direct access onto the garden terraces from also the other rooms. There is a studio on the first floor in the northern part of the house; the remaining part consists of a study and a bedroom with an en-suite bathroom. A large hallway with a staircase is in the centre of the layout daylighted from the top – Porotherm ceramic blocks and reinforced concrete floor slabs with concealed beams. Glazing is fixed in system aluminium profiles. The outer surfaces - scratched coloured render; metal elements - graphite coating + awnings, the exterior staircase - architectural concrete. An outer leaf of sandstone from the Havlovice quarry is added to the garden retaining walls and the wall in the conservatory. The interior materials - solid oak, natural stone, stucco plaster, locally including colour waxed coat, ceramic glazed mosaic tiling combining white and rich colour surfaces.

  • addressK Chabům 9
    Praha 5 - Třebonice
  • year1997
  • investorprivate
  • design teamRichard Doležal, Jiří Hejda, Petr Malinský, Gabriela Šatrová
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsFilip Šlapal
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map