portfolio

waltrovka

urbanistic concept

A study of the transformation of an industrial area (brownfield) of the former Walter aircraft motor production plant to a modern concept with housing and multi-purpose buildings close to the Jinonice Metro station. more

The site is defined by Radlická from the south which is parallel with the new planned connecting road. Klikatá and Peroutkova delineate the west and the north border. From the east side, the limits are clearly noticeable from the existing neighbouring developments. The site covers a part of the reclaimed area of the former factory with already razed halls (the east half of the designed area) and a part of the brownfield with old industrial buildings (western part). A remarkable landscape element here is the natural mound even during the era of the most intensive urbanisation by industrial buildings left undeveloped overgrown with only invasive trees and bushes. The plan respects the previous already approved urbanistic concepts suggesting, among others, an important and principal alteration of the traffic scheme. It assumes that a road infrastructure will be built adjacent to Radlická also connecting it to Klikatá. Another prerequisite is that the railway station will be relocated further to the west to connect the Jinonice Metro station and the footbridge leading to the compound. It is assumed that a path for pedestrians and cyclists leading from the Jinonice station through the complex and the area behind Klikatá out to the Vidoule scenic locale (via footbridges and a bridge under the railway) will be built in the future. Our design follows on from the typical housing development of three- to four-storied tenement houses and family houses. The structure and the scale of the existing buildings and the above-mentioned lovely vistas together with a close link to local gardens should become a clear-cut inspiration for the new design. The concept of the arrangement of buildings, that is to say of their types, starts from the south by tenement houses with clearly defined street lines and austere geometry taken over from the design of the planned office buildings. They are multi-purpose with retail units on the ground floor. Their design allows that their shape and layout can provide for transformation of the block urban development into a form communicating with a relaxed environment of individual housing. That is why the shapes of the buildings break into several segments of different size and height towards the north adapting the original building scale to the character of a smaller development. The type of houses occupying the entire belt along the south border of the land in question is taken over from our previous study. Each house (we are talking about the houses in this belt) is of the same type just mirrored along the longitudinal axis; the composition of segments of different dimensions and façade materials brings up an effect of a fragmented area engulfed by the green. Terrace houses designed along the west border along Klikatá are important for the attractive environment of individual housing in the park in the central area, too. The development must be dimensioned so that it would, in fact, substitute a sound barrier protecting the central setting from adverse effects of traffic on Klikatá. We assume that these houses will be designed as one-sidedly oriented. Galleries and conservatories will be positioned into an artificial mound from the west and north (at Klikatá) screening the internal environment off. Flats in these houses will be oriented only inwards the complex with large terraces in front. We have been planning detached family housing into the central areas, onto the mounds. Family row and detached houses with standard or atrium layout should make use of excellent views and, at the same time, due to their low height, support and associate the much-sought-for Prague hills with attractive panoramic vistas where one can feel free to move. That is why we suggest that the top of the mound in the east part of the compound remains exposed, and trees are situated to lower areas.

  • address
    Praha 5 - Jinonice
  • year2013
  • investorPenta Investments, s.r.o.
  • design teamKateřina Čechová, Jan Holna, Robin Müller, Gabriela Šatrová, Petr Šedivý
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsHUGO comp - Ing . Arch. Ondřej Semerák
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map