portfolio

tierpark langenberg

new farm house

We´ll be back soon! Sorry for the inconvenience but we´re translating the page at the moment. If you need to you can always contact us, otherwise, we´ll be back shortly! more

The farm courtyard is composed of two buildings and is concluded by a freestanding solar collector. The main building is conceived as a low-energy house. The vast majority of the heat for heating, hot water and hay drying is derived from renewable resources, i.e. the sun and combustion of lumber with special cleaning of pollutants. Concentrated under one roof, as an analogy to the local rural farms, are concentrated the most varied of functions. In the selection of construction materials, their ecological qualities played a large role. Domestic timber and brick were mainly used and concrete in the underground parts. The thermal insulation of a minimum of 30 cm thickness is from rock wool and, where fire safety regulations allow, from recycled paper. The facades are covered in split shingles of larch wood, ensuring long life.

  • addressAlbisstrasse
    Langnau am Albis near Zurich
  • year1995
  • investorthe City of Zurich
  • design teamRichard Doležal
  • collaborationPeter Eisenlauer, Josef Kosiba, Hans-Ruedi Metzger, Francois-Xavier Roten
  • photographs/visualizationsFilip Šlapal
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map