portfolio

hotel evropa

rekonstrukce a dostavba hotelu

Kompletní rekonstrukce památkově chráněného secesního hotelu na Václavském náměstí, včetně restaurování dochovalých interiérů a mobiliáře, je doplněna dostavbou v prostoru vnitrobloku. Novou hmotu tvoří osmipatrová elipsy, která vychází z proporcí pozemku a jeho optimálního využití a jejíž podélná osa ve směru jihozápad – severovýchod je kolmá na Václavské náměstí. Eliptický tvar novostavby vychází rovněž ze secesní tématiky a je tak - vedle své moderní formy - zároveň i reminiscencí tvarů prostorů interiéru historického domu. více

Známý hotelový objekt v horní polovině Václavského náměstí vznikl postupným spojením dvou měšťanských domů, které byly původně spojeny s konířskou živností ve vazbě na tehdejší funkci náměstí jako koňského trhu. Od roku 1844 mají oba domy jednoho vlastníka, hoteliéra Viléma Hauera, a jsou již využívány jako hotel. V roce 1903 dochází k rozsáhlé přestavbě objektů. V novém hotelu měla být za průčelím přízemí zřízena prostorná kavárna a také nová velká jídelna v nezastavěné části dvora mezi dvorními křídly. Projekt zpracoval architekt Bělský, vlastní architektonický plán vypracoval Bedřich Bendelmayer, žák profesora Ohmana). Projekt počítal s demolicí čelní budovy a větší částí pravého i levého křídla včetně základů. Na získaném pozemku se postavila zcela nová secesní čtyřpatrová hotelová budova, v jejímž přízemí, mezaninu a části suterénu byly navrženy restaurace, kavárna a dále prostory funkčně s nimi související. V ostatních patrech se nacházely hotelové pokoje a příslušenství hotelu. S velice obsáhlým stavebním programem se autor návrhu vyrovnal pomocí poměrně značné hloubky hlavní budovy. Následné problémy s dostatečným osvětlením všech prostorů pak architekt vyřešil pomocí eliptických otvorů ve stropě prostoru kavárny a ve vestibulu před jídelnou (dnes Francouzská restaurace) a dále pak prosklenými střechami nad hlavním atriem, schodištěm a prostorem jídelny. V roce 1904 byly zahájeny demoliční práce a krátce poté začalo vyzdívání základů. V průběhu výstavby bylo oproti původním plánům provedeno několik změn týkajících se částečně provozu a konstrukce: zděné pilíře byly nahrazeny železnými. Hlavní budova byla kolaudována v roce 1905. Další úpravy pak proběhly v letech 1924-1948, kdy hotel s názvem GRANDHOTEL ŠROUBEK patřil hoteliérovi Karlu Šroubkovi. Úpravy se týkaly především vybavení hotelu novým vnitřním zařízením, doplněním hygienických zázemí a toalet jak v pokojích, tak i pro personál. V roce 1948 byla na hotel uvalena státní správa a o rok později byl propojen se sousedním hotelem MERAN-GARNI, č.p. 825. Přestavba se v té době hotelu ŠROUBEK dotkla pouze ve zřízení spojovacích otvorů. Roku 1951 přijaly oba hotely společný název EVROPA. V roce 1989 bylo toto propojení zrušeno a původní hotel ŠROUBEK si ponechal název HOTEL EVROPA. Nový objekt Dostavba v prostoru vnitrobloku má tvar elipsy, který vychází z proporcí pozemku a jeho optimálního využití a jejíž podélná osa ve směru jihozápad – severovýchod je kolmá na Václavské náměstí. Elipsa má 7 pater (tj. při nižších konstrukčních výškách než patra historické budovy 9 nadzemních podlaží) a dva suterény. Vyrůstá částečně z obdélníkové podnože a zelených ploch, které tvoří přízemí a mezanin a ve vyšších patrech je již volná s patřičným odstupem od původního secesního objektu. Původní část s novou je propojena ve hmotách přízemí a mezaninu. V rámci inspirace secesním tvaroslovím, použitým v historickém objektu, prochází novou hmotou elipsy po celé její výšce až do 1. suterénu vnitřní centrální atrium rovněž ve tvaru elipsy (podobně jako např. v historické části elipsovitá galerie proslulé kavárny), které je nahoře prosklené a propouští denní světlo dovnitř dispozice hotelu na její patrové chodby – galerie – a schodišťová ramena propojující jednotlivá podlaží. Patra nové hmoty částečně ustupují ve své severní části (posledních dvě podlaží) tak, aby bylo zachováno osvětlení a oslunění sousedních objektů. Tyto ustupující prostory jsou využity jako letní terasa k bazénu v 7. patře a jako lodžie pokojů v 6. patře. Fasády Secesní fasáda do náměstí je zachována ve své původní podobě, její jednotlivé prvky a dekorativní výzdoba jsou citlivě restaurovány (stejně jako ostatní historické části hotelu) odbornými firmami s licencí MK pro tyto činnosti. Nová fasáda byla navržena variantně jako prosklená (tato v pod-variantně s velkoplošným potiskem secesním motivem Alfonse Muchy laděným do zlatavé letní barvy) a jako klasická s jednotlivými okenními otvory, jejichž rastr (střídání velkých a malých oken) na fasádě vytváří při dálkových pohledech až téměř dynamické diagonály podporující oválný tvar elipsy. Funkční náplň Historický objekt zůstává ve svých základních funkcích nezměněn. Převážnou část tvoří pokoje hostů (43 pokojů), navazující na centrální schodiště s původním atriem, a které jsou citlivě rekonstruovány s důrazem na jejich původní charakter a interiéry včetně detailů a materiálů. Ubytovací funkci kromě standardních doprovodných provozů (jako obchod/concierge, kanceláře, denní místnost zaměstnanců či příslušná zázemí) doplňují: secesní kavárna v přízemí a mezaninu, Francouzská restaurace, salonky, v 1. suterénu samoobslužná restaurace typu JARMARK (s integrováním cenných prvků původního interiéru dnešní Plzeňské restaurace a přilehlých prostor), kuchyně a dále ve 2. suterénu noční klub v místech dnešní kotelny na tuhá paliva a skladů (tyto technické provozy byly přesunuty do suterénů novostavby) se samostatným únikovým schodištěm v poloze dnešního zásobovacího koridoru a plošiny do Václavského náměstí. Patra historické části propojuje dvojice původních výtahů a nový zásobovací/evakuační výtah. Hlavní recepce s halou byla přesunuta z dnešního komunikačně velmi zatíženého vstupního prostoru do polohy jižně vedle Francouzské restaurace na pomezí staré a nové části. Recepční halou je možné projít do nové části s prostornou lobby se sezením a barem, na kterou v severní části půdorysu elipsy navazuje restaurační část snídaní. Tento prostor lze řadou dveří otevřít do venkovní předzahrádky, se kterou je vizuálně propojen přes prosklenou fasádu přízemí. Nová část mimo ubytování (114 pokojů) zahrnuje: domovní technologii a parking (s autovýtahem z terénu; 16 stání) ve 2. suterénu, veškeré skladové a přípravné provozy, plynovou kotelnu a další zázemí (šatny pro zaměstnance). V 1.suterénu jsou prostory kongresových sálů (velký a 6 menších zasedacích místností s celkovou maximální kapacitou 315 osob) propojené s přízemím a ostatními patry trojicí výtahů, schodištěm umístěným v elipsovitém atriu a samostatným únikovým schodištěm na terén. V 7.patře je navržen fitness, bazén s barem, suchá a parní sauna a šatny návštěvníku se sprchami a odpočinkovou místností. Je zde přístup na letní terasu, kam je možné umístit lehátka a která nabízí výhled do okolí.

  • místoVáclavské náměstí 25, č.p. 826/II
    Praha 1 - Nové Město
  • rok2010
  • investorPražská správa nemovitostí s.r.o.
  • autorRichard Doležal, Jiří Havrda, Peter Malaga, Petr Malinský, Ondrej Pleidel, Pavel Šefl
  • spoluprácefalse
  • fotografie/vizualizaceJan Cyrany
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě