portfolio

toner recycling service

novostavba výrobního závodu

Když klient na počátku tvoření konceptu budovy požadoval v její blízkosti reklamní billboard o velikosti alespoň několika metrů, odpověděli jsme, že mu bez jakýchkoliv vícenákladů postavíme billboard velký jako jeho celý dům. více

Servisní centrum dynamicky se rozvíjející firmy vyrostlo na okraji města Poděbrady. Podélný pozemek přiléhá k hlavní silnici snadno dostupné z dálnice D11. Objekt vznikal v rozvojovém území na „zelené louce“. Snažili jsme se naplnit představu klienta o jednoduché funkční budově, která by byla zároveň napovídala o činnosti firmy. Odtud vznikl koncept s pláštěm jako reklamou. Předsazená tahokovová síť fasády s velkoplošnými logy firmy, symbolizujícími její ekologické zaměření, je zároveň poutačem i sluneční clonou. Velikost ok je zvolena tak, aby objekt chránila ale neuzavírala. Jednotlivé dispoziční celky jsou čitelné v objemech objektu. Prodejna a provozně skladové prostory, administrativa a rezervní prostory pro rozvoj firmy a služební byt majitele firmy. Celou budovou propojuje střední páteřní chodba prosvětlená třemi střešními světlíky. Na chodbu navázují jednotlivé funkční zóny. Podélná stavba je natočena čelem k příjezdu do Poděbrad prodejnou a kanceláří ředitele firmy v patře. Čelo podélného objemu graduje zúžením půdorysu přízemí a stoupáním ocelové sítě v místě prosklené prodejny, která má být nejotevřenější částí servisní budovy. Na zádi objektu zůstal prostor pro „továrníkovu vilu“, umístěnou netradičně za atikou na střeše výrobní budovy. Obytné místnosti a rozsáhlá střešní terasa je chráněna před hlukem rušné silnice a v rámci industriální stavby tak vznikl obytný soukromý mikrosvět s výhledem do rozsáhlých polabských polí.

  • místoChoťánky 180
    Poděbrady
  • rok2004
  • investorToner Recycling s.r.o.
  • autorŠárka Dlouhá, Richard Doležal, Jindřich Ševčík
  • spoluprácefalse
  • fotografie/vizualizaceAndrea Lhotáková
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě