portfolio

flat b3 prague

the interior design in the refurbished Classicist villa

more

The interior design was developed for the newly renovated Classicist villa. Though the house was completely renovated at that time and so there was no need for using old technology and structures it was naturally important to base the design on space available in the original villa. A two-storied flat is on the top floor of the house, and thus the attic structure was used in the interior to build roof terraces. The flat’s central space is designed stretching through two stories. The entrance hall, the living area, the kitchen with a dining area, and the study on theThe interior design was developed for the newly refurbished Classicist villa. Though the house was completely renovated at that time and so there was no need for using old technology and structures it was naturally important to base the design on space available in the original villa. A two-storied flat is on the top floor of the house, and thus the attic structure was used in the interior to build roof terraces. The flat’s central space is designed stretching through two stories. The entrance hall, the living area, the kitchen with a dining area, and the study on the upper floor are in fact one open unit. The upper story’s floor is only above a part of the bottom story’ floor plan, and the feeling of a large high space is also supported by its design, introducing the idea that the study is merely inserted between the outer walls. The described central family area on the bottom level of the flat connects two separate ‘intimate’ parts – the master bedroom and children’s rooms. Both parts have bathrooms; parents have a walk-in wardrobe. Strict separation of family and private parts areas was one of the elementary requirements forming the layout concept. Selected top-quality materials feature natural surfaces and design; colours are intentionally neutral, mostly white. The design should be timeless so that in the course of time it could be combined with furniture ‘subject to actual styles’.

  • address
    Prague
  • year2011
  • investorprivate
  • design teamJan Holna, Tomáš Herle, David Macháček
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsAndrea Lhotáková
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map