portfolio

villa dobeška

refurbishment and addition to our studio

From a ruin of a house through the DAM architectural office and back to a family house. more

The house had been refurbished from a long-time uninhabited ruin and extended in the 1990s to meet needs of the DaM architectural office with an official apartment. Then, at times when each architect needed plenty of light for sketching by pencil and drawing with ink pens, a glass addition was built used as an atelier where the only piece of furniture was a table and eight chairs filling the whole space. The terrace on the studio’s flat roof provided beautiful views to the Castle, the Vltava, and the centre of Prague. Architects, engineers, and clients used a large outdoor table shielded by two stone masonry garden walls with rustic render in the corner for meetings on beautiful days. Moreover, it was often used to materialise some excellent recipes developed by DAM with the help of the heat of charcoal when the whole studio celebrated and partied. The house regained its original function in 2008 – family housing of one of the office partners.

  • addressNa Dobešce 21
    Prague 4 - Braník
  • year1993
  • investorprivate
  • design teamRichard Doležal, Petr Malinský
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsPavel Štecha
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map