portfolio

šantovka residence

new housing development

A new residential compound with fourteen tenement houses. An independent urbanistic complex planned on a green land at the junction of the Morava river and Mlýnský potok (creek) in Olomouc. more

The place where this project should be built is flat; the junction of the Morava river and Mlýnský potok (creek) delineates its wedged shape. From the town planning perspective, the site enjoys the benefit of several important positives. Although it is outside the central zone of the town, the site is very close to it; it is very well connected to the municipal traffic network. Even the brief describes a particular situation when a belt of the municipal park runs through the place, and the site itself is part of a large flood plain on the bank of the Morava river. We believe that good urbanistic design does not a priori build on the architecture of buildings, but on the structure of social relations. The cornerstone of the urbanistic structure of our design is groups of houses – nests. Detached houses are arranged in three blocks above a common underground car parking with technical amenities. Spaces between them are designed so that they establish a semi-public intimate open courtyard where people know each other and feel its atmosphere as their home. A network of paths runs among groups of houses and private gardens made larger at junctions to allow neighbourly encountering. Paths are not closed; however, to use them, that is to leave the ´category one´ paths (see the previous text) means to make a step and get up to the level of raised private front gardens. Small semi-private squares are placed among houses. A central public square is designed in the centre of the plan, at the junction of pathways and other access roads to the compound. It is a typical urban concept we want to reapply here. We are talking about a square as a space for encountering, organising events, and activities, as a crossing of roads introducing the atmosphere and life into the town; a space for placing artworks, or a fountain, organising markets or cultural events. Site gaps naturally occur between the structure of houses and along it. This way, public areas are established where children’s playgrounds (northeast part) and fitness zones (east side, the Morava river bank) can be built. A concentrated development allowed freeing the south tip of the site at the junction and designing a relaxation meadow and a natural beach with trees here. We understand the layout scheme and architecture of the houses as mutually inseparable basic parameters. The inherent idea forming both of them is a design of one type of a house featuring a ´modular´ layout of a storey; its simple shape would change depending on the point of view, yet remain the same in its structure and layout. If we make such houses different by the number of their stories and the angle of rotation to the observer, the will seem not monotonous. They will be identifiable as individual structures and this way established compositions of groups of houses would be variable, not drab at all. The leitmotiv of the design’s architecture is an irregular octagon that will aside from the above-specified qualities, allow clustering of the houses; or connecting the houses establishes an illusion of a different type of construction (a ´rectilinear´ development along the west border of the land). An irregular shape is good for also the distances between buildings that would otherwise have to be much longer at many places. A strong tectonics is supported by a simple graphic design of the envelope and the fenestration, or the loggias. Contrary to the nonconformist tectonics of the buildings’ volumes, their layout is rather traditional. Houses with four or five aboveground stories have a vertical circulation core with a staircase and a lift shaft in the centre. A patio bringing daylight inside is located next to this core. There are always four flats designed on the ground floor and typical stories. Their structure and category result from the brief. The topmost, highest stories are allocated for high-comfort flats. There are two 3- and 4-bedroom flats here, both with large terraces. Flats on the ground floor have front gardens accessed straight from the interior. In compliance with the brief, they are raised in comparison with the outdoor public areas and roads/walkways. There are car parks in the basement below, always one shared by several houses. Clustering is economical; it allows having fewer entry ramps, and it minimises lengths of access roads

  • addressŠantovka
    Olomouc
  • year2015
  • investorRezidence Šantovka s.r.o.
  • design teamRichard Doležal, Jan Holna, Iveta Chitovová, Veronika Kommová, Zuzana Kováčiková, Michal Papež
  • collaborationfalse
  • photographs/visualizationsStudio Horák
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map