portfolio

the blox

new office building

A new office building with retail areas on the ground floor follows up the basic urbanistic concept of the Dejvice borough. The design of an eight-storied building also contained a landscape design of the nearby park. more

It was clear that the basic shape of this building must abide by the initial urbanistic scheme of positioning buildings in this area. However, the project had to be developed as very closely linked to the surroundings. That means it had to link even to those buildings disturbing this scheme. The building firmly follows the specified street line on the north side and deals with the difference in level between the open space of the park on the east side and the standard height of buildings along the street line. On the west, towards the Diplomat hotel, the building redefines the substantial attributes of city urbanism by reintegrating the space between buildings preparing it for the possible extension in front of the hotel whose footprint could reach to the street line. A separate chapter is a coexistence of the planned building and the park. The building (the same as the other, existing buildings) uses the park as a substantial means of compensation to the otherwise busy location. Most functions in the building are at least visually related to the park. The building is optically divided into several plans adjusting its scale to the surrounding buildings. That is into two wings in principle. Their minimalistic architecture uses similar architectural attributes, but eventually distinguishes between them. It is evident that the smaller wing parallel with Evropská is the more formal part including entrances and public areas; the larger wing, on the contrary, designed along the park is purely utilitarian. The concept of two visually independent blocks is supported by the tectonics of facades used on the larger wing. A dark strip, the distinct element turning into buttresses and consoles has a carefully selected tectonics. Its task is not simple; that is to say. It absorbs often controversially specified spatial conditions. The clear-cut effect interrupts the necessary stepping back or cutting from the central mass that seems to be clear and legible this way.

  • addressEvropská 11
    Praha 6 - Dejvice
  • year2015
  • investorIVG ČR, s.r.o.
  • design teamJan Holna, Petr Šedivý
  • collaborationĽubomíra Gállová, Lenka Kadrmasová, Branislav Blažek, Tomáš Herle, David Macháček
    soutěžní návrh a DUR: Jiří Hejda, Richard Doležal, Jiří Chlumský, Lucie Waclawiecová
  • photographs/visualizationsFilip Šlapal
  • tags
  • share:facebook
    twitter
    pinterest
plans
location on the map