portfolio

filadelfie – nová recepce

přestavba interiéru recepční haly administrativní budovy bbc filadelfie

Filadelfie, 17 podlažní administrativní budova, dominanta pražského BB Centra, kterou jsme realizovali v roce 2010, dostala novou podobu recepční haly. více

Původní schéma vstupní haly bylo rozděleno na část pro veřejnost, do které byl situován vstup do prodejní pasáže z přilehlého parku, a na prostor samotné recepční haly, s hlavním vstupem z ulice Želetavská. Rozdělení mělo umožnit vyšší bezpečnost stavby. Separace volného vstupu pro veřejnost od rezidentního – kontrolovaného vstupu do vyšších pater objektu, byla v době těsně po událostech v New Yorku u tohoto typu budov standardem. V průběhu let provozu Filadelfie se ovšem stále zřetelněji ukazovalo, že toto rozdělení ubírá na uživatelském komfortu a bezpečnost se dá díky vyspělejším technologiím zajistit i bez rozdělení obou provozů. Proto, když byla naše kancelář požádána o návrh rekonstrukce vstupní haly, bylo téma scelení obou částí do jednoho otevřeného, volného celku, naprosto zásadní. Myšlenka spojit obě, dosud oddělené části a významně tak zvětšit, provzdušnit prostor vstupní haly, určuje veškeré další úpravy a změny, které byly při rekonstrukci a modernizaci navrženy. Ústřední objekt recepčního pultu byl přesunut do čela prostoru, přimkl se k segmentu s výtahy. Pult, včetně jeho zázemí, byl rozměrově optimalizován. Nyní je včele směru pohybu příchozích. Jeho tvar umožnil nestát v cestě dvěma průchodům okolo proskleného objektu s dvojicí výtahů, které spojily dříve oddělené segmenty vstupu do budovy. Původní minimalistický až technicistní design interiéru byl vystřídán jistou hravostí opticky lehkých materiálů a ploch. Původní kámen a puristická omítka, byly nahrazeny leštěným nerezem, který zeštíhlí, či dokonce zneviditelní konstrukce, které obaluje, nebo vertikálními zahradami, které vnáší do nového interiéru kus přírody. Místa pro neformální setkání nebo pro malý odpočinek jsou zařízená tak, aby i v prostoru tak formálním, jako je recepce velké administrativní budovy, poskytovala částečné soukromí a útulnost. A pak jsou tu dvě interaktivní plochy. První u vstupu z ulice Želetavská, druhá za recepčním pultem. Na ně sady vyspělých projektorů promítají aktuální informace, nebo mohou formou videomappingu vytvářet proměnlivá umělecká díla. Poslední významnou změnou, kterou iniciovala přestavba, bylo nové řešení vstupního portálu do budovy ze směru od parku Baarova. Původní dva nevýrazné vstupy (jeden pro administrativu, druhý pro retail), byly nahrazeny jedním portálem, situovaným do optického centra, mezi dvě křídla. Do budovy se tak konečně vstupuje dostatečně dimenzovaným vchodem přímo proti recepčnímu pultu.

  • místoŽeletavská 1525/1
    Praha 4, Michle - BB Centrum
  • rok2020
  • investorBB Centrum - Filadelfie, a.s.
  • autorLucie Neničková, Petra Pavlatová, Jan Holna
  • spoluprácefalse
  • fotografie/vizualizaceFilip Šlapal, DAM architekti
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě