portfolio

statek dobřichovice

návrh bytových domů v centru města Dobřichovice

Středočeské město Dobřichovice leží na obou březích Berounky, 22 km jihozápadně od centra Prahy. Jeho centrum prochází zásadními koncepčními změnami. Nová zástavba musí respektovat nový, v mnohém vizionářský, regulační plán. A námi navrhovaná novostavba bytového areálu není výjimkou. více

Domy Statku Dobřichovice jsou představiteli objektů pro bydlení v centru města. Respektují dané regulativy a také okolní zástavbu, budují atmosféru sousedských vztahů. Pojetím a koncepcí nevybočují z řady ostatních staveb, jak historických, tak současných. Nabízejí současnou formu kvalitního bydlení s promyšleným veřejným prostorem, zelení a dostatečným počtem parkovacích stání v podzemních garážích. Prvotní formou je rozčlenění návrhu na dva menší obytné domy. Jeden podél ulice Palackého a druhý východním směrem v zahradě pozemku. Tento koncept dvou domů vychází z možnosti zastavění dle regulačního plánu, jeho pozic stavebních čar i jednotlivých ploch bloků s rozdílným procentem zastavěnosti. V nedaleké historii toto místo patřilo hospodářskému statku, jehož drobné prvky včetně názvu areálu bude novostavba nést dále do budoucna. Oba domy tudíž spojuje myšlenka historické návaznosti místa a respekt k tradiční architektuře v malých obcích, přestože náplní budou bytové domy plnící dnešní požadavky. Dům v ulici je jednoduchou formou se světlou omítkou a sedlovou střechou jasně lemující uliční čáru bez jakýchkoliv zalomení či složitých členění. Druhý dům v zahradě architekturou navazuje na dřevěná stavení stodol, jež bývala součástí téměř každého statku. Svým umístěním respektuje sousední hranice pozemků a tvar objektu následuje formu okolních štítů střech i malebnost prostředí. Součástí návrhu je také důraz na zeleň a veřejný prostor. Ulici Palackého lemuje stromořadí a možné umístění drobných obchodních ploch v parteru domu, dále koncept umožňuje setkávání či odpočinek obyvatel, jak na společném dvoře mezi objekty (s výrazným prvkem stromu poskytující stín a soukromí obyvatel), tak na poslední částí pozemku-velké ukryté zahradě s možností pěstování plodin na soukromých políčkách.

  • místoPalackého
    Dobřichovice
  • rok2021
  • investorAVERS spol. s r.o.
  • autorPetra Tretiníková, Jan Holna, Antonín Hůla
  • spoluprácefalse
  • fotografie/vizualizaceDAM architekti
  • tagy
  • sdílet:facebook
    twitter
    pinterest
plány
pozice na mapě